Anti-racisme blog

Anti-racisme blog

Anti-racisme blog.
Voor witte mensen die zich actief willen inzetten als anti-racist.

Dit is een anti-racisme blog. Wat kun je doen als wit bevoorrecht persoon? Dat vraag ik mezelf vaak af. Ik heb op instagram (je kunt op deze blog komen via mijn Instagram ‘link in bio’) heel wat volgers, maar niet extreem ofzo. Toch weet ik (omdat sommigen van jullie dat zo nu en dan zeggen) dat mijn boodschap vaak oprecht overkomt. Dus wat ik schrijf is niet zomaar iets. Ik zet me graag in om het verschil te laten zien. Om te zien dat je kan groeien als mens in de meest lastige momenten van je leven. Ik geloof in kwetsbaarheid en in luisteren naar jezelf en bij jezelf kunnen blijven.

Mijn hoeveelheid volgers zegt dus niets over mijn bereik en vandaar vind ik het ook belangrijk om me te laten horen over anti-racisme. Het is veel en het is intens te laatste tijd. En hoewel het misschien gezien de omstandigheden geen excuus is om niets te doen, kan ik me heel goed voorstellen dat je misschien niets doet. Omdat voor sommige mensen overweldiging betekent dat ze dichtklappen. Freeze.

Fight, flight, freeze.

Zoals velen van jullie misschien weten zorgt stress in je autonome zenuwstelser voor: fight, flight or freeze. Dit is een automatische reactie en niet iets waar je zelf voor kiest. Maar als je dit door hebt (dus welke F op jou van toepassing is in deze situatie) kun je wel uit zachtheid je eigen plan gaan trekken. In een stress situatie is het nog steeds belangrijk om te rusten en je lichaam en geest op te laden. Vanuit daar zet je dan weer een volgende stap.
De wereld is nu bezig met een grote transformatie. Wij zijn deel van die transformatie. Een coronacrisis en de strijd tegen racisme die (gelukkig + eindelijk) breed wordt opgepakt. Intens, maar nodig. Ik las dit mooie artikel over die transformatie. Ik hoop dat we kunnen verbinden in de strijd tegen racisme, in de strijd tegen corona. Geen verdeeldheid meer maar verbinding.

Zelfcompassie

Maargoed, terug naar het onderwerp. Geen oordelen over mensen die vechten, geen oordelen over mensen die vluchten of over de mensen die bevriezen. Vooral ook geen oordeel over je eigen reactie! Zelfcompassie blijft ook hierin belangrijk. Zie je bijvoorbeeld iemand vluchten van wat er zich nu afspeelt? Prima. Geen oordeel. Breng diegene met rust en compassie terug naar zichzelf en stel de vraag: hoe zou jij je kunnen inzetten? Wat past bij jou zonder dat je overweldigd bent. Want echt, overweldiging en stress, in geen enkele situatie (wat dan ook) heb ik ooit gezien dat een stressrespons de juiste actie voorbrengt!

Zo heb ik het voor mezelf benaderd, met compassie. En het werkt. Afgelopen dagen heb ik me op mijn manier verdiept in anti-racisme. Iets dat ik eigenlijk veel en veel eerder had moeten doen en daarvan ben ik me nu bewust. Maar nu ben ik actief bezig met wat mijn rol hierin is. Mijn tips hiervoor staan in deze blogpost. Hopelijk waardevol voor jou als je soms merkt dat je in één lijn zit met wat/hoe ik denk. Misschien zit er precies datgene tussen dat jou ook aanspreekt om je eerste stap hierin te nemen. En hopelijk meer!

Ik ben vanaf nu van plan actief bij te dragen aan anti-racisme en ook daarin leer ik. Als je hiervoor opmerkingen of suggesties hebt, laat het me weten. Deze lijst is een begin en omdat ik dus van plan ben bij te leren en bij te dragen zal deze lijst steeds langer worden.

Veel liefs! Anniek

Webinar van Marketingvrouw Chanel Lodik

Ik heb laatst een webinar gevolgd van Chanel Lodik. @marketingvrouw op Instagram. Dit was ontzettend leerzaam en ik ben haar heel dankbaar dat ze voor zoveel mensen eigenlijk de meest basic informatie op een rij heeft gezet. Het was zo basic en toch was ik niet op de hoogte van verschillende termen of onderwerpen. Dat maakte me nog meer bewust dat ik hiervoor moet en wil werken. Het is een ontzettend toegankelijke manier om meer te leren en bovendien vond ik het erg mooi hoe Chanel haar kwetsbaarheid liet ziet. Dat heeft me geraakt. Chanel heeft uitgelegd wat institutioneel racisme, interpersoonlijk racisme en geïnternaliseerd racisme is. Ook heeft ze verschillende punten gegeven om actie te ondernemen. Als het goed is kun je deze webinar blijven volgen en ze heeft ook een webinar over het anti-racistisch opvoeden van kinderen.

Podcast Brené Brown, Unlocking us. In gesprek met Ibram X. Kendi

Deze podcast heeft me aangesproken omdat ik sowieso fan ben van Brené Brown. Ongeveer alles wat zij zegt en heeft onderzocht probeer ik te implementeren in mijn leven haha. Dus voor mij was het heel waardevol en prettig om deze podcast te luisteren. Het gaat over kwetsbaarheid (als je me kent weet je dat ik ‘pro kwetsbaarheid tonen’ ben), dat dus overigens een kracht is, en ergens ook een stuk over schaamte. Wat er zo vaak gebeurt als iemand zich uitspreekt over iets racistisch dat je doet of zegt of denkt (ook al is dat misschien niet wat je bedoelde, maar het is er wel) is dat je je schaamt. Oei, dat bedoelde je niet en nu schaam je je. Alsof iemand je betrapt heeft op iets dat je bewust of onbewust deed. Dat is nooit een fijn gevoel. En vanuit schaamte gaan mensen zich vaak verdedigen. Maar wat Brené Brown al vaker heeft laten zien is dat schaamte zijn kracht verliest als je het erkent en er daarna in menselijkheid over praat. 

Dus bv. met een reactie als: “Wow. Ja. Bedankt dat je me dit laat inzien. Ik schaam me nu eigenlijk wel voor wat ik zei en dat je me hierop ‘betrapt’, maar als je het niet had gezegd had ik het wellicht niet opgemerkt en dat is een probleem. Ik ga hier actief op letten en het veranderen.” Als het goed is ontstaat er daarna een goed gesprek dat waardevol is omdat je er beiden iets aan hebt. In plaats van een gesprek met vingerwijzen en moedeloosheid.

Bovendien heeft Ibram X. Kendi een aantal boeken geschreven die volgens mij de moeite waard zijn om te lezen (ik zeg volgens mij omdat ik ze zelf nog niet gelezen heb). Zijn komende boek heet Antiracist Baby en is er speciaal voor om je kind anti-racistisch op te voeden. Geweldig!

De documentaire, Wit is ook een kleur, van Sunny Bergman (uit 2016)  

Te zien op de NPO. Ik had deze al eens eerder gekeken besefte ik me. Waarom heb ik toen geen verdere actie genomen? Ik was opnieuw geschokt over wat mensen durfde te zeggen. Sunny heeft erg goed in beeld gebracht hoe witte mensen in hele subtiele taal racistisch zijn. Hoe witte mensen niet zien dat ze al hun hele leven bevoorrecht zijn. Ze laat zien hoe we vaak denken dat witte mensen denken dat andere witte mensen met een lagere educatie pas écht racistisch zijn, en dat ze dat zelf helemaal niet zijn, maar niets is minder waar. Als je wit bent, ben je bevoorrecht. Zodra je dit gaat inzien en bereid bent actief mee te werken aan verandering, dan kunnen we met z’n allen de verandering maken.

Het deed me veel om te zien dat zelfs hele jonge kinderen, waarvan je zou denken dat ze verschil tussen mensen niet zullen merken of zien, heel goed merken en hebben meegekregen dat er een verschil is tussen wit en zwart. Een verschil dat we dus de wereld uit moeten helpen en waar wij als witte mensen nu mee aan zet zijn. De kinderen kregen twee poppen voor zich. Een witte pop en een zwarte pop. Toen werden er vragen gesteld als: “Welke pop is het slimst?”, “Welke pop is het stoutst?”
Ik hoef je niet te vertellen welke antwoorden de kinderen gaven want zoals je vermoed zijn in dit stadia al racistische denkpatronen actief. Het deed me nadenken. Als ik ooit kinderen krijg wil ik ze actief anti-racistisch opvoeden. Er interessant om te bekijken en je zult jezelf herkennen in bepaalde uitspraken in de documentaire. Hopelijk brengt je dit tot inzicht te veranderen.

Artikel van De Correspondent.
Institutioneel racisme in Nederland: wat het is, waar het zit en wat jij eraan kunt doen. Een uitleg over wat institutioneel racisme in Nederland is. Tja, meer hoef ik daar niet van te maken. Feiten en uitleg. Gewoon lezen dus!

Boeken

Me and White Supremacy van Layla F. Saad. Dit boek moet ik nog uitlezen, dus zodra ik het heb gelezen zal ik mijn review en tips geven.

Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Dit boek moet ik ook nog uitlezen. Oeps, haha. Ik lees altijd meerdere boeken door elkaar. Maar ook hier zal ik info over geven zodra ik het gelezen heb. Trouwens, je hoeft niet te wachten tot ik het gelezen heb voordat je het zelf leest he ;)

Websites

www.withuiswerk.nl. Voor nog meer links naar nog meer opties om je als wit mens te onderwijzen en verdiepen.

Instagram accounts

Verschillende Instagram accounts die ik ben gaan volgen omdat ik ze interessant en inspirerend vindt. Daar zitten enkele yoga/spirituele accounts tussen want hier ligt natuurlijk mijn interesse. Ik heb me regelmatig afgevraagd waarom ik eigenlijk nooit of nauwelijks in een teacher training of in mijn lessen een zwart persoon zag, maar ik heb daar verder nooit op doorgepakt. Misschien omdat ik het niet nodig vond. Omdat ik met andere dingen bezig was. Omdat geen idee eigenlijk. Om eerlijk te zijn ben ik er nog niet helemaal achter hoe ik hiermee een bijdrage kan leveren in het yogawereldje, buiten deze mensen op Instagram volgen. Ga ik ook over nadenken.

@iamrachelricketts: “spiritual activism for facing the though shit”. Geeft overigens ook webinars over anti-racisme. Wel in het Engels.
@jamilareddy: is “writer & self-empowerment coach helping people live ON PURPOSE”.
@lalahdelia: is “author, spiritual writer, wellness educator” en nog meer natuurlijk. Maar sommigen van jullie kennen haar waarschijnlijk wel, want IEDEREEN deelt haar prachtige teksten.
@maryamajayi: “creating space, community, conversations and change for diversity in wellness” op @diveinwell. Ze zet zich dus in voor meer diversiteit in de wellness community. Lijkt me erg belangrijk! Ik volg haar om daar ook meer over te leren.

Dat is het voor nu. Wordt vervolgd…

 

Foto bovenaan dit blog: ANP, demonstratie in Den Haag

Share this post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on email