Bij jezelf blijven in crisistijd

Bij jezelf blijven in crisistijd

Bij jezelf blijven in crisistijd

Lieve allemaal. Ik wil jullie graag via deze weg een update geven over mijn proces en wat ik jullie in deze tijd wil en kan bieden rondom yoga, meditatie, en vooral rust! Even geen inspiratie maar mijn “corona-aanbod” duidelijk in één bericht. (wanneer je dit aanbod snel wilt weten, scroll dan naar het laatste deel van dit bericht). Dat is wat dit is. En oké, klein beetje inspiratie natuurlijk.

De veranderlijkheid van het leven

Ik probeer jullie altijd aan te moedigen vanuit je authentieke zelf te leven en overhandig jullie tools om stress te verminderen en zelfcompassie te hebben. Niet omdat ik alles weet en zelf nooit stress meer heb, maar omdat ik deze oefeningen ook nog steeds dagelijks inzet om stress geen grote invloed te laten hebben. Dat wat ik probeer mee te geven vanuit yoga is een blijvende beoefening. Omgaan met wat er op je pad komt is een blijvende beoefening. Zo ook voor mij. En ik wil je laten weten dat dit proces oneindig is, omdat het leven niet eenzijdig is. Dat is soms oneerlijk, pijnlijk en niet fijn, maar het proces kan ook heel mooi en waardevol zijn.

Rouwen

Dat het leven niet eenzijdig is maakt de coronacrisis ons wel duidelijk. Het is voor ons allemaal een onbekende, levensveranderende situatie. Ten eerste merk ik bij mezelf dat ik in deze situatie reageer op een manier die ik herken als rouwen. Veel dezelfde overweldigende gevoelens die ik al ooit eerder heb ervaren. Veel dezelfde reacties en pijntjes van mijn lichaam die ik ook al ooit heb gevoeld. Stress dus. En dat is niet gek. Ik was net iets met volle moed begonnen, iets waar ik persoonlijk met een lange weg naartoe heb gewerkt, en nu is onzekerheid ontstaan in de toekomstvisie die ik had. Herkenbaar voor velen neem ik aan? Misschien niet meteen die rouw, maar wel de onzekerheid en eventuele stress.
Wat kan ik daaraan doen? Wat heb ik inmiddels geleerd? Rusten, vertragen. Pas op de plaats. Ook als het voelt alsof daar geen tijd voor is.

Perfectionisme

Ten tweede weet ik dat ik in een onbekende (en daardoor stressvolle) situatie, persoonlijk snel terugval in een patroon van perfectionisme. Het goed willen doen. Het iedereen naar de zin maken. Te veel luisteren naar wat anderen vinden en zeggen. Omdat ik dat patroon inmiddels wel op tijd in zie en me er niet door wil laten leiden, zet ik een stap terug. De ene dag gaat dat goed, de andere dag wat minder.
Dus ook hier. Rusten, vertragen. Pas op de plaats.
Wat wil ik? Wat heb ik zelf nodig in deze situatie? Hoe wil ik mijn werk nu vormgeven? (ook al kan dat over een week ook weer helemaal veranderen). Hoe kan ik geven aan anderen, verbinden, als zelf mijn glas ook niet altijd gevuld is op dit moment?
Vragen die je misschien ook jezelf kan stellen, over je werk of je privéleven.

Mijn eigen keuze

Veel mensen vroegen me (goedbedoeld natuurlijk, dank!) waarom ik niet 1 op 1 sessies ging doen met 1,5 meter afstand, terwijl ik eigenlijk al had besloten dat niet te doen. Toch kwam er twijfel. Snijd ik mezelf niet in de vingers als anderen dat wel gewoon doen en ik niet?
Afgelopen maandag zette ik een gratis meditatie online om keuzes te kunnen maken vanuit je hart. Daar heb ik zelf gelijk ook maar even gebruik van gemaakt. Wat wil ik zelf? Wat zegt mijn hart?

En mijn hart zegt nee. Ik wil op dit moment geen 1 op 1 sessies doen met 1,5 meter afstand. Ik voel mij daar niet goed bij. Mijn idealistische INFJ-karakter gelooft in het grotere geheel. Ik geloof dat we hier met z’n allen ‘sneller uit zijn’, als ook ik zorg dat ik geen mensen zie die ik eigenlijk niet hoef te zien. Misschien ben ik een piepklein rateltje in een geheel, maar ik geloof altijd al dat elke kleine stap een bijdrage levert aan een betere wereld. Misschien lever ik zelf in, maar dat is niet erg. Ik vertrouw erop dat ik het ook weer terug krijg. Bovendien denk ik veel aan alle mensen die zich een slag in de rondte werken op dit moment en aan een lief gezin dat ik ken waarvan iemand al enkele weken op de IC ligt. Ook voor hen ♥

Dit betekent niet dat ik een oordeel heb over ondernemers die dit anders doen. In tegendeel zelfs. Zolang die keuze is gekomen vanuit het hart, is het altijd een goede keuze. Echt.
Zodra de regering zegt dat alles weer iets meer mag, dan sta ik weer klaar en natuurlijk denk ik nu al na over hoe een 1,5 meter privésessie eruit kan zien.

Het corona-aanbod

Een deel van de twijfel lag ook in het feit dat het juist nu, in deze tijd, belangrijk is om yoga te kunnen blijven beoefenen. Ik zie ook mijn aandeel daarin, omdat ik het jullie kan geven. En wil geven. Ik mis het. Ik mis ook mijn ritme. Vandaar heb ik gekeken naar wat ik al deed of van plan was te doen. Zo hoef ik niet mijn aanbod inhoudelijk aan te passen, maar dat wat ik al heb alleen aan te passen naar een online situatie (voor nu).
Dus als volgt:

 • Op dinsdag gaf ik bij Bodhi Yogashala altijd yin-yang en restorative yoga. Jullie hebben gisteren met velen gestemd op instagram. Superleuk natuurlijk dat nu ook mensen van buiten Nijmegen mee kunnen doen.
  Dus er komen online live yin + restorative yogalessen.
  Niet op dinsdag, maar op woensdag 29 april de eerste restorative. 19.30 – 20.45 uur.
  Op maandag 4 mei de eerste yin, ook van 19.30 – 20.45 uur.
  Kosten: 6,50 euro per les.
  Aanmelden voor een les kan door je in te schrijven op mijn Momoyoga pagina.
 • Begin maart was ik bezig met het bedenken van een zelfcompassie & yoga workshop. Dit zou een supertof inspirerend, dagvullend programma worden en ik hoop het nog steeds ooit op die manier te kunnen doen. Aangezien enkelen van jullie nog steeds ontzettend geïnteresseerd zijn in dit onderwerp geef ik de workshop in iets aangepaste en verkorte vorm online. Deze staat gepland op zondag 17 mei, van 13.00 – 17.00 uur en kost 30 euro. Ook hier kun je je al voor inschrijven via Momoyoga. Meer informatie over het programma volgt zo snel mogelijk.
 • Wat ik zelf super jammer vind is dat mijn 12-weekse programma om te leren omgaan met stress sinds maart ‘ready to go’ was. Ik ben dus nog met niemand begonnen en het staat sindsdien stil. Maar dat hoeft natuurlijk niet. De lessen die eigenlijk face to face zouden zijn, zullen online plaatsvinden (in ieder geval tot er eventueel andere maatregelen gelden, dus het kan zomaar zijn dat we halverwege het programma weer samen kunnen komen). Je krijgt daarbij een ontspannend yogaprops pakket waarmee we aan de slag kunnen. Dat pakket blijft van jou. Ik heb ruimte voor 2 mensen die merken eindelijk écht aan de slag te willen gaan met blijvende patronen en klachten die stress opleveren. Ik help je. Voor meer informatie kijk je op deze pagina of stuur me hier een bericht.
 • De Resting Moments staan nog steeds online. Voor 30 euro heb je onbeperkt en voor altijd toegang tot 10 meditaties, die inmiddels vanwege de coronacrisis uitgebreid worden met nieuwe meditaties en opgenomen yogalessen. Inmiddels heb ik de afgelopen weken contact gehad met het Radboud UMC en hebben alle medewerkers gratis toegang tot deze meditaties en lessen! Om ze een hart onder de riem te steken.
    •  

Voor diegenen die nog privé sessies open hebben staan. Dat doen we meteen zodra het weer kan. Je bent de eerste die van me hoort. Ik dank je voor het lezen van dit bericht en ik hoop dat het goed met je gaat! Zorg goed voor jezelf. Juist nu. Het is geen gemakkelijke tijd en wees daarom niet te streng voor jezelf. Ik hoop snel van je te horen en je gauw weer face to face te kunnen zien. Liefs, Anniek.

Share this post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on print
Share on email