Het rusten volhouden – 5 tips om met meer regelmaat te rusten

Klik op de afbeelding om naar deze blog te luisteren 

Het rusten volhouden – 5 tips om met meer regelmaat te rusten

Hoe zorg ik ervoor dat ik het wel doe, dat rusten? Hoe houd ik het rusten vol? Dat laatste klinkt best tegenstrijdig. Rusten én volhouden.

En misschien is dat ook meteen waar het misgaat. Je legt jezelf iets op (ik moet vaker rusten) en bent streng voor jezelf als je dat niet volhoudt (zie je wel, dit lukt mij dus niet).

Rusten is moeilijk

Maar toegegeven, met regelmaat rusten is echt moeilijk. Dat ligt niet aan jou, dat ligt vooral aan de maatschappij waarin we opgroeien. Hierover binnenkort een volgend blog.

Dus waarom lukt dat volhouden niet? En welke kleine stappen kun je zetten om het toch vaker te doen? Zodat er meer ritme in komt en je er ook de voordelen van ervaart. Want laten we eerlijk zijn. Eén keer rusten is fijn, maar liever wens je een algeheel gevoel van rust en ontspanning.

Een eerste stap zetten

Iets nieuws volhouden of ergens een ritme in krijgen vergt geduld en oefening. Er is geen snelle route naar meer rusten. Net zomin dat er snelle routes zijn naar andere goede gewoontes. Volgens mij zijn daarover boeken vol geschreven. Het ‘slechte’ nieuws is dus dat er geen magische pil bestaat. Je moet ergens beginnen en het gaan doen.

“The most effective way to do it, is to do it” – Amelia Earhart.

Daarom sluit ik mijn lessen/sessies altijd af met een dankwoord voor jezelf, omdat je de stap zette de mat op te stappen. Het goede nieuws is dat er zeker hulpmiddelen bestaan om het uiteindelijk wel te blijven doen. Hieronder 5 tips.

5 tips om met meer regelmaat te rusten
  1. Maak het klein

Het gaat telkens om het zetten van die eerste stap. Als je die stap iedere dag heel groot maakt, maak je het nog moeilijker dan het al is. De eerste stap is piepklein (en daarmee immens!).

Heb je je voorgenomen 3x per week een yogales te volgen? Begin met één keer.
Wil je iedere dag een half uur mediteren? Begin eens met 5 minuten.
Heb je die yoga nidra app of dat abonnement bij De Rustclub ;) en wil je er meteen alles uithalen? Kijk eens of je eerst alleen de lessen doet waar je een goed gevoel bij hebt. Herhaal die eventueel.

Als dat lukt kijk je daarna verder. Probeer van binnenuit te voelen wat op dit moment voor jou lukt. Jezelf van buitenaf opleggen wat het beste zou zijn geeft veel druk. Tegengesteld aan de ontspanning waarnaar je verlangt.

Twee extra tips:
– Verkies meestal boven altijd. Altijd is gedoemd te mislukken. Meestal is zacht en vriendelijk naar jezelf.
– Zorg dat je je rustspullen hebt klaarliggen. Is er een plek die je kunt creëren waar je niet telkens alles hoeft op te ruimen en weer uit de kast moet halen? Dat scheelt een drempel.

Voorbeeld uit eigen ervaring: ik volg regelmatig dezelfde (online) lessen. De herhaling voelt verzachtend en herkenbaar, waardoor ik geneigd ben er eerder naar terug te keren.

  1. Plannen

Plan rustmomenten in je agenda. Tegenstrijdig. Je wilt misschien juist weg van het plannen en de drukte, toch? Zie het als een tussenweg. Als je gewend bent veel te plannen of als je een drukke agenda hebt, dan is het een illusie om te denken dat je ineens een vrije vogel bent die rust neemt zoals het uitkomt. Dus zet een rustmoment in je agenda. Begin ook hier klein. Doe dat bijvoorbeeld 1x per week.

Extra tip: is jouw agenda zo druk en word je geleefd door drukte van je werk of gezin? Laatst las ik in een nieuwsbrief van Jody Wilson (moeder van vier): “Prioritise golden pockets of time. They exist in our days – regardless of what we do and where we live – but it’s also easy for them to be erased by all the other things on the to-do list”. Soms kunnen dingen wachten. Neem je gouden tijd ticket. Het is soms alles wat je hebt.

Voorbeeld uit eigen ervaring: in De Online Rustclub zie ik dat plannen werkt. Clubleden plannen de lessen in hun agenda of plannen een vast moment in de week om lessen terug te kijken. Denk: het gaat erom dat je die eerste stap zet. Als plannen helpt, doe dat!

  1. Zorg voor een ritueel

Plak je rustmoment vast aan iets dat je sowieso al (dagelijks) doet. Beter nog: doe het tussen twee bezigheden in.

Kom je thuis van werk en heb je nog wat tijd voordat je gaat koken? Maak er een ritueel van. Thuiskomen, schoenen uit, kop thee zetten, rustmoment, thee opdrinken, koken.

Heb je je kind(eren) naar bed gebracht en moet je de vaatwasser nog inruimen? Neem tijd voor het bed ritueel, loop naar je favoriete stoel, rustmoment, loop door naar de keuken.

Het helpt om een vast moment/ritueel te hebben. Wat je hiermee tevens oefent is kleine rustmomenten te nemen, ook wanneer het werk nog niet af is. Dat is een belangrijke oefening. We hebben namelijk altijd het gevoel dat we eerst alles in orde moeten hebben, voordat we mogen/kunnen rusten. Terwijl, het kan écht tussendoor – golden pockets of time.

Voorbeeld uit eigen ervaring: mijn vriend gaat voor werk om 7.30 uur de deur uit. Ik sta mee op en maak het ontbijt. Als hij weggaat ruim ik de ontbijtspullen op, vul ik mijn kruik en ga ik op de bank liggen voor een meditatie of yoga nidra van 15 tot 30 minuten. Daarna stap ik onder de douche.

  1. Doe het samen

Iets met z’n tweeën doen is gemakkelijker dan alleen. Je kunt elkaar motiveren. Elkaar herinneren. Samen ergens naartoe gaan. Afspreken om het altijd op dezelfde dag van de week te doen. Je begrijpt de strekking. Het helpt echt!

Niet alleen voor het enthousiasme, maar vaak ook wanneer je niet zo lekker in je vel zit. Een goede vriend(in) die je steunt in het proces door het samen te doen. Je mag om hulp vragen.

Voorbeeld uit eigen ervaring: er zijn meerdere periodes in mijn leven geweest dat depressie op mijn deur klopte. Mezelf uit huis slepen voor een yogales was bijna onmogelijk. Het hielp als ik wist dat een vriendin ook ging. Het hielp als ik thuis kon blijven door online lessen te doen samen met mijn vriend. Op dit moment in mijn leven ga ik samen met een vriendin naar yogalessen in een studio.

  1. Intrinsieke motivatie

Last, but not least! Bedenk waarom je meer zou willen rusten. Natuurlijk weet je dat het goed voor je is, maar voel eens wat je echt zou motiveren om met regelmaat te rusten. Denk aan wat meer rust je op termijn oplevert en hoe blij je ervan wordt als dat er zou zijn!

Wat als je een fijner mens bent voor jezelf en je omgeving?
Wat als je mentaal en/of fysiek veel beter in je vel zit?
Wat als je meer ruimte hebt om verbinding te maken met verloren dierbare(n)?
Wat als je meer in contact bent met jezelf en het tempo dat bij je past?
Wat als je kopje weer gevuld is? Wat voor mens ben je dan?

Schrijf het eens op voor jezelf. Visualiseer wat het zou betekenen voor je leven. Dit laatste helpt mij in ieder geval enorm. Het is een open deur, maar ik vind mezelf en het leven leuker als ik ontspannen ben. Dat is me echt heel veel waard!

Oké, de allerlaatste tip

Vond je deze tips fijn? Top! Daar ben ik blij om. En dan geef ik je er nog één. Namelijk: probeer nu niet alles tegelijk. Voel welke tip het meest resoneert en start daar!

Heb je er moeite mee? In De Online Rustclub help ik je graag verder. Er zijn verschillende soorten lessen, in vorm en lengte. Daarom zit er altijd wel iets tussen wat bij je past. Bovendien sta ik voor al je vragen klaar. Als het even niet ‘lukt’, trek je aan de bel.
Heb je nog vragen? Stuur dan een bericht. Ik help graag en vind het altijd leuk om in contact te komen.

Een bericht kun je sturen naar info@derustclub.nl. Ook kun je me volgen of een bericht sturen op Instagram. Ik probeer zoveel mogelijk te inspireren richting rust. Wil je meer dan alleen geïnspireerd worden? Kijk dan zeker verder op deze website om te zien wat De Rustclub voor je kan betekenen.

Voor nu wens ik je veel plezier, succes en veel liefs, Anniek

Share this post