Omgaan met rouw en verlies

Wanneer iemand wegvalt verandert je leven. Het is pijnlijk en verdrietig te moeten doorgaan zonder diegene die je zo hebt liefgehad. Er ontstaat letterlijke hartpijn. Een deel van jou is veranderd op het moment dat je iemand verloren hebt.

En zo na een tijdje, als de scherpe rand van rouw er iets af is en je voorzichtige stappen zet in het leven gaat het misschien best goed. Maar ook is er soms ineens weer dat besef. Het diepe verdriet en de lichamelijke pijn. Je voelt dat je het lastig vindt bij iemand terecht te kunnen. Wie zit er nog op jou te wachten? Je zou graag aandacht willen schenken aan je loved one, maar het dagelijks leven waarin alles gewoon doorgaat, geeft je ook niet altijd die ruimte. Je zoekt iemand die je begrijpt en je bent klaar met praten tegen mensen die het niet begrijpen. Je zou willen dat het er mag zijn, maar zelf weet je ook niet helemaal in welke vorm dat zou kunnen.

Je verlies is een deel van jou. Dat hoef je niet te negeren en kun je meenemen in je leven zonder dat het je tegenhoudt of overspoelt. Je kunt je verlies op een verzachtende manier benaderen. Er is namelijk vaak diep verdriet, omdat er een diep, sterk gevoel van liefde was. Weet ook dat deze liefde er nog steeds ís! Dat jouw loved one overleden is, betekent niet dat je niet meer verbonden bent. In herinnering ben je verbonden. In je hart ben je verbonden.

Wanneer je er jezelf klaar voor voelt om (opnieuw) met je belangrijkste verlies om te gaan, laten we dan samen de tijd nemen om je gemis op een mooie manier te verweven met je leven, je loved one op de meest fijne manier te herinneren en je emoties er rustig te laten zijn.

Verdriet toelaten om opnieuw ruimte te maken voor de liefde die je nog steeds voelt voor diegene. Soms is er alleen de tijd en de juiste plek nodig om dat te kunnen doen.

Een veilige plek, waar je jezelf niet hoeft te verantwoorden voor je verdriet. Ook al is het al een tijd geleden. Een plek waar je niet het gevoel hoeft te hebben dat je al ‘verder moet zijn gegaan’. Je mag juist helemaal jezelf zijn zodat je kan voelen dat je hart kan dragen wat er bij je omhoogkomt. Je mag omgaan met je eigen rouw en verlies. Het kan ook zijn dat jouw verdriet juist is afgenomen, maar ook dan kan het fijn zijn om aandacht te schenken aan je gemis. Gewoon omdat het waardevol is om deze verbinding, die ooit was en nog steeds is, te voelen. 

Hoe ziet dit eruit?

In drie persoonlijke, 1-op-1 sessies kijken we samen naar wat jij nodig hebt om je gemis als een mooie gouden draad te verweven met je leven. We doen zachte yoga en meditatieoefeningen, voornamelijk restorative yoga. In jou ligt een ongelofelijke kracht van liefde voor je loved one, die soms overschaduwd wordt door pijnlijke emoties. Rustige lichaamsbeweging staat emoties toe om een weg naar buiten te vinden. Begeleide meditatie zorgt ervoor dat je stilte kunt opzoeken en daarin een verbinding kunt voelen met je loved one. 

Het speciale is bovendien dat jij deze sessies zelf kunt inplannen. Rouw en verdriet volgen geen eenduidige weg. Voor iedereen voelt dit anders en komt het op andere momenten. Misschien heb je behoefte om ze drie dagen achter elkaar doen, of in drie weken. Of misschien wil je ze juist uitspreiden over een langere tijd en een sessie inplannen rondom de dagen dat het even extra moeilijk is. Je kunt het inplannen zoals het voor jou het fijnste uitkomt.

De opties om je loved one te herinneren:

01

HERINNER JE LOVED ONE
Standaard

 • Korte, persoonlijke vragenlijst via email
 • Drie prachtige, heerlijke 1-op-1 sessies van 2 uur (zelf in te plannen) waarin alles er mag zijn rondom het herinneren van je loved one en waarin je bovendien volledig rust
 • Herinneringspakket t.w.v. 45 euro
 • Een diep, mooi en hernieuwd gevoel van verbondenheid met je loved one
 • Een ‘herinnerings-blueprint’. Een document waarin je jouw persoonlijke manier terugvindt om ruimte te maken voor je gevoel rondom het verlies, op elk moment dat het zich in het dagelijks leven aandient
 • €444,- incl. btw

02

HERINNER JE LOVED ONE
Samen. Voor met z’n tweeën, als je alleen een beetje eng vindt of het graag met iemand anders wilt delen

 • Beiden een korte, persoonlijke vragenlijst via email
 • Drie prachtige, heerlijke 1-op-1 sessies van 2 uur (zelf in te plannen) waarin alles er mag zijn rondom het herinneren van jullie loved one en waarin jullie bovendien volledig rusten
 • Beiden het Herinneringspakket t.w.v. 2 x 45 euro
 • Een diep, mooi en hernieuwd gevoel van verbondenheid met jullie loved one
 • Beiden een ‘herinnerings-blueprint’. Een document waarin je jouw persoonlijke manier terugvindt om ruimte te maken voor je gevoel rondom het verlies, op elk moment dat het zich in het dagelijks leven aandient. Alleen of samen
 • €777,- incl. btw
omgaan met rouw en verlies

Iedereen die Herinner je loved one sessies boekt krijgt het Herinneringspakket t.w.v. 45 euro. Dit pakket bestaat uit:

 • Een prachtig notebook met vegan omslag ‘To remember’ van Monk and Anna om je herinneringen of gedachtes in op te schrijven en de verbinding met je loved one elke keer weer te voelen en te beschrijven. 
 • Een zakje ‘Vier de liefde’ met veel plantbare hartjes van Lichtpuntjes. Deze hartjes kun je planten en er komen mooie bloemen uit om de liefde te vieren tussen jou en je loved one
 • Een doosje met een usb waarop 6 oefeningen staan die je kunt beluisteren in tijden dat je dat even nodig hebt en die ander zo ongelofelijk mist. Je kunt er hier alvast een luisteren.

Heldere, rustgevende, waardevolle sessies.
Speciaal voor jou wanneer je:

→ Iemand zo ongelofelijk mist, of het nu kort of lang geleden is

→ Een nieuwe, waardevolle verbinding met je loved one wil voelen. Hoewel hij of zij fysiek weg is, is hij/zij nog steeds jouw moeder, vader, partner, broer, zus, kind, oma, opa, vriend of vriendin (etc). Verbinding met dat wat er ooit was, maar op een andere manier nog steeds is.

→ Fysieke spanningen en pijn in je lichaam, die voortkomen uit emoties rondom je verlies, wilt verlichten. Een emotie waar geen ruimte voor gemaakt wordt gaat soms vastzitten in je lichaam. Je mag verzachten.

→ Het jezelf gunt om op een rustige en prettige manier stil te staan bij emoties rondom je verlies. Verdriet, angst, onzekerheid of eenzaamheid kun je soms overspoelen, maar hoeven je zeker niet over te nemen.

→ Een manier zoekt om je loved one te herdenken en eren, zodat hij/zij niet vergeten wordt en doorleeft in jouw herinnering. Je loved one is het meer dan waard om aandacht te ontvangen.

→ Voelt dat het tijd is om ruimte te nemen om je verlies te omarmen en er weer bij stil te staan. Soms kan het voelen dat het verlies er na een tijdje (of na jaren) niet meer mag zijn. Iedereen gaat verder. Dat voelt soms best eenzaam. Je mag aandacht geven aan je verlies, wanneer jij wilt. Je mag compassie voelen voor je proces.

Merk je dat je hier eigenlijk heel erg aan toe bent, maar voelt het ook allemaal wat spannend of weet je niet zo goed of je er nou écht klaar voor bent? Ben je misschien bang voor alles wat het los zal maken? Het is belangrijk dat je je gehoord en veilig voelt. We kunnen daarom altijd even bellen (30 min – gratis). Klik op onderstaande knop en geef aan dat je zou willen kennismaken via de telefoon, dan stemmen we samen een dag en tijd hiervoor af.

Je kunt ook een kijkje nemen tussen de veel gestelde vragen hieronder op de pagina of lees in alle rust wie ik ben en waarom ik dit doe. Mag je erop vertrouwen dat je hart kan dragen wat er bij je omhoogkomt. Tot gauw. Liefs!

Omgaan met rouw en verlies
Over mij

Mijn naam is Anniek Gelissen en toen 7 jaar geleden mijn moeder plotseling overleed ben ik begonnen met yoga en meditatie. Het hielp mij op allerlei manieren en tot op de dag van vandaag gebruik ik mijn yogabeoefening om mijn weg te vinden in dit verlies. Rouwen is een proces dat alle kanten op beweegt en ik probeer daarin mee te bewegen. Dat helpt. Het is een manier waarop ik het verlies kan toelaten zonder dat het me overweldigt en waarbij ik een ongelofelijke connectie blijf voelen met mijn moeder. Dat voelt heel krachtig en ook fijn, want ik kan haar nog steeds deel laten uitmaken van mijn leven. Dat gun ik echt iedereen.

Lees hier meer over mij en mijn verhaal.

Veelgestelde vragen

De sessies vinden plaats in mijn knusse studio op de Voorstadslaan in Nijmegen. Op verzoek kunnen ze ook online plaatsvinden. 

Jazeker. De oefeningen zijn een middel en geen doel. De houdingen en oefeningen zijn zacht en voor iedereen toegankelijk. Ik ben opgeleid in verschillende soorten yoga en veiligheid is mijn meest belangrijke waarde hierin. Je hoeft niet lenig of spiritueel te zijn. Ik hoop zelfs eventueel enkele vooroordelen van yoga weg te nemen. Het kan wel fijn zijn om eerst eens een yogales uit te proberen. Kijk hierbij eens naar mijn aanbod voor online yogalessen. 

Nee, dat ben ik niet. We zullen daarom ook geen gesprekken voeren. De sessies zijn gericht op het ervaren van stilte en het doorvoelen van emoties en spanningen in je lichaam. Hoewel het geen vervanging is van gespreksvoering, kan het een mooie aanvulling zijn en is het voor sommigen zelfs een fijnere manier om kennis te maken met het voelen van emoties en misschien zelfs woorden te geven aan wat ze voelen. Ik zal nooit zeggen dat dit de enige juiste manier is, maar ik geloof wel dat het belangrijk is om het lichaam zacht te bewegen en te laten rusten, zodat de stress van verliesgevoelens die vastzit in het lichaam kan verminderen. 

We spreken natuurlijk af en toe met elkaar om af te stemmen en na de sessie is er tijd voor een kopje thee waarbij je mag delen wat je wilt, maar we hebben geen gesprekken zoals je die zou hebben bij een psycholoog of therapeut. Misschien vind je dat juist prettig. Om even niet te praten maar meer lichaamsgericht te voelen. Het kan dus ook een mooie aansluiting zijn op gesprekken die je al met iemand anders voert of ooit hebt gevoerd. Wanneer je ernstige (psychische) klachten hebt rondom het overlijden van een dierbare, raad ik je altijd aan om daarvoor in gesprek te gaan met psycholoog of therapeut.

Dat begrijp ik erg goed. Het verdriet rondom een verlies kan zo groot voelen. Soms staan we niet toe het te voelen, omdat we bang zijn dat het alles in beslag zal nemen. Maar ik geloof erin dat je hart kan dragen wat er omhoogkomt. Je zult zelf voelen wanneer je hier klaar voor bent. Het is belangrijk dat je je veilig genoeg voelt om dit te doen. We kunnen altijd van tevoren even bellen, zodat je kennis kan maken met mij en je vragen kunt stellen. 

Dat is belangrijk inderdaad. Het is belangrijk dat het klikt en dat je voelt dat je mij kunt vertrouwen. Boven alles staat dat je nooit iets hoeft te delen met mij wat je niet zou willen. Je kunt altijd enkele blogs of instagram posts van mij lezen om misschien meer gevoel te krijgen bij wie ik ben en hoe ik in het leven sta. We kunnen ook altijd even bellen (30 min – gratis, button iets verder terug op deze pagina), zodat je mij enkele vragen kunt stellen die je misschien helpen in je beslissing.

Ja, ik geloof dat we in drie fijne sessies iets moois kunnen neerzetten en de verbinding met je loved one zo kunnen maken dat jij daarmee in je dagelijks leven verder kan. Het gaat om het herinneren en de tijd kunnen nemen voor je gevoelens. Dus de pijn en het verdriet om je verlies verdwijnen niet, maar de manier waarop je daar in je dagelijks leven vorm aan geeft wanneer het zich aandient, is zeker in drie sessies samen te creëren.

Staat je vraag er niet bij? Stuur me dan gerust een bericht met jouw vraag. Je kunt dat doen via de contactpagina op deze website of stuur een email naar info@derustclub.nl. Ik stuur altijd een bericht terug, maar soms komen mijn emails in de spamfolder terecht. Mocht je nog niets ontvangen hebben, kijk dan voor de zekerheid even of hij daar terecht is gekomen. 

Schrijf je in als je graag maandelijkse inspiratie ontvangt voor een rustiger, minder stressvol en meer authentiek leven.