Wat is restorative yoga?

wat-is-restorative-yoga

Wat is restorative yoga?

Misschien heb je nog nooit van restorative yoga gehoord. Of misschien zie je het wel eens staan op het rooster van een yogastudio, maar krijg je er niet zo een goed beeld bij. Of wellicht denk je wel: ‘Leuk hoor, een beetje rusten op kussens, maar wat is daarvan het nut?’ Ik leg jou graag uit waarom dit een vorm van yoga is die je écht een keer moet uitproberen.

Definitie van restorative yoga

Restorative yoga betekent herstellende yoga. Volgens Judith Hanson Lasater, pionier in deze vorm van yoga, is restorative yoga “het gebruik van yoga props om posities van verlichting en comfort te creëren die ontspanning en gezondheid bevorderen.” In restorative yoga draait het om openen, niet om stretchen, actie of kracht. Je hoeft je dus tijdens deze yogales niet in te spannen.

Dat betekent ook dat je in een les minder houdingen doet en langer in een houding bent. In de meest ideale situatie ben je bijvoorbeeld tien minuten of langer in een houding. Om je lichaam te ondersteunen worden er kussens, bolsters, dekens en blokken gebruikt. Door dit gebruik van yoga props en de langere tijd in de houdingen geef je je lichaam tijd en toestemming om in ruststand te komen. En geloof me, die ruststand heb je echt af en toe nodig!

Waarom restorative yoga proberen?

Door het trage en zachte karakter van restorative yoga lijkt het voor veel mensen niet zo nuttig. Vergis je niet. Niets is minder waar! Onthoud dat ‘nuttig zijn’ vooral een constructie is van de maatschappij waarin wij leven. Het effect van restorative yoga is namelijk groot.

En hoewel restorative yoga herstellend en helend is voor iedereen die last heeft van fysieke klachten, veel stress, burn-out klachten, moeheid of een algeheel gevoel van uitgeput zijn, is het ook zonder deze klachten een waardevolle beoefening. Juist in onze snelle, gehaaste wereld is het radicaal om te kiezen voor rust en aandacht voor je lichaam en geest.

“We work very hard in our lives, and while we may sleep, we rarely take time to relax. Restorative yoga poses help us learn to rest deeply and completely.”

Judith Hanson Lasater, Ph.D., PT.

De voordelen van restorative yoga.

Oefenen met vertraging en rust, door daar tijd voor te nemen en je lichaam te ondersteunen, heeft vele voordelen. Het lichaam laten uitrusten is iets anders dan slapen. Je zou restorative yoga kunnen zien als actieve rust. Door deze beoefening komt er meer kalmte in je lichaam en hoofd. Deze yogavorm zorgt voor minder stress en spanning. Tijdens restorative yoga activeer je het parasympathische zenuwstelsel, ook wel het rest & digest systeem genoemd. Hierdoor gaat je hartslag omlaag, verbeteren je ademhaling en spijsvertering, en ontspannen je spieren.

Ons lijf is niet gemaakt om altijd aan te staan. Om altijd ‘ready to go’ te zijn. Herstel en ontspanning zijn nodig om goed te functioneren. Restorative yoga brengt je fysieke en mentale verlichting. En naar mijn mening zorgt die kalmte ook voor betere sociale verbinding met anderen. Bovendien ontstaat er ruimte om nieuwsgierig te zijn naar het loslaten van controle. Het is in ieder geval mijn ervaring dat regelmatig rusten op deze manier de opening geeft voor creativiteit en oplossingen. Vooral als je ergens (met je hoofd) in vastzit. Het voelt in het begin tegennatuurlijk om meer te rusten of om ‘niets’ te doen, maar ik verzeker je dat die beoefening je dus veel zal brengen!

Probeer eens een les

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om een keer die restorative les op het rooster van je yogastudio te boeken. Misschien is het wel een grote uitdaging voor je om jezelf toe te staan die rust te gaan nemen. Dat is heel logisch en neem daarin kleine stappen. Dan went het langzaam.

Wil je nu alvast eens oefenen? Probeer zeker eens deze 30 minuten restorative yogales uit op het YouTube kanaal van De Rustclub.

Of wanneer je meer tijd hebt en er echt voor wil gaan, dan kun je ook deze langere les proberen.

Dit blog heb ik eerder geschreven in samenwerking met Boost Your Health

Share this post