Wat is Yin Yoga?
Wat is yin yoga eigenlijk precies? Deze yogavorm klinkt je wellicht bekend in de oren en misschien heb je het zelfs al eens gedaan. Soms is er in lessen niet altijd genoeg tijd om uit leggen wat yin yoga precies inhoudt en wat het voor je kan doen. Hoogste tijd om daarom eens uit te leggen wat yin yoga is.
Wat is yin yoga precies?
Yin yoga is een zachte, langzame, meditatieve vorm van yoga. Houdingen worden voor langere tijd vastgehouden, meestal 3-5 minuten, maar het kan zelfs nog langer. Hierdoor ontstaat er een (lichte) weerstand in de gebieden waarvoor de houding bedoeld is.
De spieren ontspannen zoveel mogelijk, mede met behulp van props om het lichaam te ondersteunen. Door deze lange duur en ontspanning treedt er effect op in de dieperliggende delen van het lichaam en wordt het bindweefsel, dat zich bevindt rondom bv. spieren en gewrichten, gestimuleerd. Als je weer uit de houding komt is het tijd om na te voelen wat een houding met je lichaam gedaan heeft.
De drie hoofdprincipes.
In yin yoga probeer je deze volgorde aan te houden:
- Je komt in een houding en voelt je eerste grens. Waar kun je blijven voor een aantal minuten?
- Je wordt stil. Om het effect te laten doordringen tot de weefsels die dieper in je lichaam liggen word je stil en houd je de spieren zacht.
- Je houdt de houding voor langere tijd vast, zodat je weefsels de tijd krijgen en je kunt observeren wat zich aandient.
Waar is yin yoga goed voor?
Een yin yogales is goed voor gewrichten, bindweefsel, ligamenten en botten. Ook kalmeert het je zenuwstelsel. Yin yoga stimuleert je energetische lichaam, doordat bepaalde meridianen worden gestimuleerd in de houdingen. Bovendien is het erg meditatief en geeft het je de mogelijkheid echt in contact te komen met je lichaam.
Yin yoga is een fantastische vorm van yoga als tegenhanger van de drukte die we allemaal dagelijks ervaren. Doordat een houding voor langere tijd wordt aangehouden is er tijd om grenzen te ontdekken, stil te worden en dieper te voelen wat er is in het lichaam. Er is focus op mindfulness en ademhaling in de houdingen, waardoor enige opgekomen weerstand geobserveerd kan worden. De stilte en zachtheid kunnen je dus heel erg bij jezelf brengen en je hebt tijd om te zien welke inzichten er soms naar boven komen. Tijd om te oefenen met compassie voor jezelf en jouw proces. Tijd om te luisteren naar jouw lichaam en naar wat het nodig heeft.
Meer yin in het leven
Hoewel het een zachte en langzame vorm van yoga is betekent dit niet dat het ook altijd gemakkelijk is. Het is bij deze vorm van yoga erg belangrijk dat je de grenzen van je eigen kunnen in de gaten houdt. Dat je oefent met verzachting en vertraging. In een wereld waarin we dat niet gewend zijn, waarin alles snel gaat en we wellicht vaak over onze grenzen gaan, voelt het soms ongemakkelijk te oefenen met het tegenovergestelde.
We zijn vaak zo prestatiegericht dat we in een yin yogales bv. nog dieper of nog verder willen komen in een houding. Maar waarom eigenlijk? Het kan een mooi, en soms confronterend, (leer)proces zijn om meer yin energie in je leven te brengen. Mag het soms zachter? Minder? Langzamer? En mag je mild zijn naar jezelf? Leren hoe je af en toe te controle los mag laten? Daarmee oefenen kan heel waardevol zijn!
Wil je een keer yin yoga uitproberen? Probeer eens een les van De Rustclub op Vimeo.
Als je vragen hebt of een ervaring met me wilt delen, laat het me weten. Dat vind ik leuk.
Dit blog heb ik eerder geschreven in samenwerking met Boost Your Health.