
Welke yoga props te gebruiken?
Welke yoga props zijn fijn om te gebruiken? In de groepslessen die ik geef, (yin en restorative), maar ook in de 1-op-1 sessies maak ik erg veel gebruik van yoga props. Kussens, dekens, blokken. Alles om het maar comfortabel te maken voor iemand. Door het gebruik van die spullen kun je ervoor zorgen dat je spieren volledig gaan ontspannen. En in yin en restorative yoga is het ook echt de bedoeling dat je die spieren gaat verzachten en ontspannen. Vandaar het gebruik van de spullen. Er is dus ook niets mis mee om tijdens een yinhouding een yoga prop te gebruiken en met restorative kun je eigenlijk al helemaal niet zonder.
Hoewel je in deze coronacrisis thuis prima uit de voeten kan met kussens en dekens van je bank of bed, heb je misschien interesse om toch iets extra’s aan te schaffen. Bij deze daarom een kort overzicht van de spullen die ik vaak gebruik. Voor dit overzicht ben ik helemaal niet gesponsord. Ik geef gewoon mijn tips over webshops en producten waar ik tevreden over ben.
Yogamat
Een yogamat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Er bestaan hele goedkope en hele dure matten. Vraag jezelf af waarvoor je een yogamat gaat gebruiken. Voor yin en restorative is het prettig dat de mat niet te dun is. Zo heb je een zachte ondergrond. Er bestaan zelfs matten met schapenwol, lekker warm en zacht. Ik maak in mijn privé sessies gebruik van een basismat van Yogisha van 4,5 mm dikte. Wanneer je in Nijmegen woont kun je een mat van deze dikte ook bij Lisanne van Bodhi Yogashala kopen. Verschillende kleuren beschikbaar.
Meditatiekussen
Meditatiekussen(s). Als tweede prop zou ik aanraden een meditatiekussen aan te schaffen. Ten eerste kun je het natuurlijk gebruiken voor meditatie. Ten tweede is een yin les is vaak net iets prettiger wanneer je zo’n kussen bij de hand hebt. Je schuift hem onder je borst of kunt er soms op leunen met je armen. Echt waardevol en vaak helemaal nog niet meteen zo duur. Ze gaan superlang mee, dus het is een fijne investering. De hoes kun je meestal eraf halen om te wassen. Ook hier heeft Lisanne van Bodhi Yogashala een leuk aanbod. Wanneer je niet in Nijmegen woont raad ik Yogini aan. Ze verkopen kussens van verschillende hoogtes. De Raja is de maat die je meestal vindt in een yogastudio. Nada is net een beetje lager, die vind ik ook wel prettig.
Dekens
Dekens. Jaaa, dekens zijn belangrijk. Zeker in yin en restorative yoga blijf je vaak langer in een houding. De lessen zijn langzamer en daardoor koelt je lichaam iets sneller af. Het is daardoor belangrijk om warm te blijven. Bovendien is Savasana altijd fijn met een deken over je heen. Elke deken volstaat. Als je in verschillende studio’s zou gaan kijken, zul je ook verschillende dekentjes tegenkomen. Kies vooral iets wat je zelf fijn vindt. Ik heb thuis zelfs een keer tijdens een restorative houding het hele dekbed over me heen getrokken. Dat kan natuurlijk ook. Zoek je echt een grote, iets zwaardere yogadeken? Dan kan ik deze deken van Yogisha aanraden. Deze gebruik ik in de privésessies en zijn passend voor van alles. Als Savasana deken, als hoofdondersteuning, als rol voor onder de knieën etc.
Blokken
Een blok is echt handig om te hebben. Mocht je naast yin en restorative ook andere vormen van yoga doen, dan zul je het sowieso vaker gebruiken. Er zijn verschillende vormen en maten, maar mij maakt je op een of andere manier het meest blij met een kurken blok. Die zijn wat zwaarder en steviger dan een foam blok. Vooral voor restorative yoga is dat wat handiger, omdat hij vaak als ondersteuning werkt voor je kussens en jouw lichaam. Ook geeft het veel grip. Een blok is vaak al voldoende. Wil je met restorative een stapje verder gaan en ook je armen kunnen ondersteunen in bepaalde houdingen, dan is het fijn om twee extra blokken te hebben onder je armen/handen. Dus één blok per arm. Blokken zijn te verkrijgen bij Yogini en ook Yogisha en natuurlijk bij Lisanne van Bodhi Yogashala.
Bolster
Zo, nu komen we bij het fijnste object aan. Dit is een investering, want je zult het niet echt missen als je het niet hebt. Maar zodra je er een thuis hebt denk je; waarom heb ik dit nooit eerder aangeschaft? Ik neem vaak even tussen werk door de tijd om met mijn rug over een bolster te komen liggen. Heerlijk om het borstgebied even te openen en te liggen, wanneer ik bijvoorbeeld veel gezeten heb. In bolsterland zijn echt veel verschillende opties. Je hebt varianten die wat steviger zijn, die gevuld zijn met hetzelfde materiaal als meditatieskussens, meestal boekweitkaf. Ook bolsters die gevuld zijn met kapok zijn in het begin wat steviger en stug. Bij Yogini en Yogisha zijn daarvan verschillende opties te vinden.
Er zijn ook bolsters die heel licht zijn. Bijvoorbeeld deze van Manduka. Ze zijn best wel prijzig, maar ontzettend fijn in gebruik. Deze gebruik ik dan ook in mijn sessies. Het nadeel kan zijn dat je iets anders gewend bent vanuit de studio en dat je ze iets te licht vindt om te gebruiken in je restorative practice. Maar ik kan niet meer zonder, omdat de lichtheid er juist voor zorgt dat ik sneller naar de bolster grijp en iets lekkerder lig, omdat het zich vormt naar mijn lichaam.
Oogkussen
Een fijn oogkussen kan natuurlijk niet ontbreken voor een restorative les. Maar zelfs wanneer je dit niet in huis hebt kun je gewoon een klein handdoekje nemen om over je ogen te leggen, wanneer je lang in een houding bent en ook de ogen wilt laten rusten. Oogkussens zijn er in verschillende vormen en hebben vaak een lavendelgeurtje. Mocht je dit niet zo fijn vinden, zul je even moeten opletten bij je aankoop of dit zo is of niet. Yogini en Yogisha hebben beiden oogkussens te koop. Maar ook hier support ik weer Lisanne van Bodhi Yogashala, want ook zij verkoopt mooie, fijne oogkussens.
Riemen
Riem. Tijdens yin zou het fijn kunnen zijn om een yogariem te gebruiken, maar ik gebruik deze persoonlijk eigenlijk niet echt. Het wordt meer gebruikt in de yangvormen van yoga. Toch is het een leuke uitbreiding van je yogaprops collectie, zeker wanneer je ook andere vormen van yoga beoefent. Zelf vind ik het fijn om een riem te hebben met een gesp eraan, zodat je de riem ook rond kan maken zonder dat je daarvoor de uiteindes moet vasthouden. Alle bovenstaande yogawinkels bieden dit soort riemen te koop aan.
Ik hoop dat dit overzicht je heeft geinspireerd om misschien iets aan te schaffen waar je thuis wat meer mee aan de slag kan. Mocht je nog vragen hebben, dan sta ik natuurlijk helemaal klaar om ze voor je te beantwoorden.