I opened the door and waited for grief to leave, but there he remained on my couch making himself at home

- christian bosse

Yoga & Rouw dag retreat

Uit ervaring kan ik zeggen dat het ontzettend oncomfortabel kan zijn om verlies te ervaren en te rouwen. In het begin is het vaak fysiek en mentaal uitputtend, maar ook na een hele tijd kan zo’n grote golf je nog zomaar overspoelen. Bovendien lijkt de maatschappij, met goedbedoelde adviezen, niet daadwerkelijk ingespeeld op rouw en verlies. Vaak lijken we het individueel te moeten oplossen of soms kunnen we weleens het gevoel hebben iets te moeten maken van de pijn, of eruit te transformeren. Dat kan eenzaam voelen of geeft nauwelijks ruimte om je verlies in je eigen tijd en ruimte te kunnen dragen.

En dat is wat ik wil gaan doen op deze dag. Je verlies is een deel van je leven en met yoga kunnen we oefenen om dat te integreren in ons leven, in plaats van er bovenuit te stijgen. Je hoeft er niet ‘overheen te komen’. We proberen ons verlies op een zachte manier te verweven in ons leven zoals het nu is. We oefenen (voor zover dat in één dag gaat) met een stabiele, innerlijke ruimte, waar we onszelf altijd naartoe terug kunnen begeleiden. Met zachtheid, bewuste aandacht en nieuwsgierigheid vinden we een manier om het hart voorzichtig te openen en ons te herinneren dat er delen in ons zijn die al heel zijn, zelfs als ons hart voor altijd gebroken lijkt.

We zullen eenvoudig het lichaam bewegen, dat lichaam ook tot rust brengen en herinneren. Een dag wat stiller aan, om een ruimte te creëren waarin alles mag zijn. Zoals het nu is. 

Wanneer:
De laatste Yoga & Rouw Dag was op 26 november 2022. Voorlopig staat er geen nieuwe dag op de planning. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe dagen? Stuur me dan een bericht.

Kosten:
De kosten voor deze dag zijn €145,- (betaling in 3 delen is ook mogelijk, vraag me hiernaar).

Hoe:
Naast twee verdiepende, rustige yogalessen (mindful, yin en restorative yoga) is er tijd om in de omgeving, in de tuin of de barn te zijn. Samen of alleen. Beiden is mogelijk. Hier maken we aan het begin van de dag afspraken over.

Yoga en Rouw dag retreat

Waar:
De dag vindt plaats bij de Yogabarn op Herenstraat 7 in Haaften. Deze prachtige plek is van Josine en Roel en zij zullen voor ons een vegetarische lunch verzorgen. Voor een impressie raad ik je aan om een kijkje te nemen op hun website.

De Yogabarn is het best bereikbaar met de auto. Met het OV kan het net iets lastiger zijn, maar het kan zeker wel. Mocht het daardoor een issue zijn om te komen, laat het me weten. De vorige keren hebben bijvoorbeeld sommige mensen samen kunnen rijden. Er is vaak een oplossing.

Voor wie is deze dag?

Deze dag is er voor iedereen die kort of lang geleden iemand verloren heeft en daar een dag (opnieuw) bij stil zou willen staan en te ervaren hoe yoga daarin een plek kan hebben. Het is een dag voor jezelf, maar ook voor degene die je mist. Een dagje op pad met je dierbare, zoals iemand het omschreef. Yoga ‘ervaring’ is absoluut niet vereist.

Wat je er precies uithaalt, dat is waarschijnlijk per persoon verschillend. Maar mijn doel is om:

  • je te laten ervaren wat yoga kan doen en wat jou daarin helpt
  • je dierbare te herinneren met alle emoties die daarbij komen
  • jezelf daarin met compassie tegemoet te treden
  • en te voelen dat je samen bent met anderen die dat begrijpen en herkennen

Tot slot:

In mijn meest recente yogatraining bij Sarah Ball (Yoga for trauma, depression, anxiety and body image) heb ik geleerd hoe ik op een veilige manier een retreat kan faciliteren. Wel zo belangrijk als het onderwerp zoveel in ons kan raken. We zullen ons dus onderdompelen in yoga, maar er is ook ruimte om in woorden ervaringen te delen over verlies. Dat is overigens niet verplicht en ik zal er zorg voor dragen dat het prettig blijft voor iedereen, zodat we niet achteraf allemaal overweldigd naar huis gaan door pijn en verdriet dat we van elkaar probeerden te dragen. Ik hoop dat je hierop kunt vertrouwen, maar ik weet dat het voor sommigen belangrijk is om hier nog iets meer over te weten, dus stuur me dan gerust even een bericht.

Ook bij andere vragen kun je contact met me opnemen. 

Ik hoop je over een tijdje op deze bijzondere dag te ontmoeten!

Schrijf je in als je graag maandelijkse inspiratie ontvangt voor een rustiger, minder stressvol en meer authentiek leven.