Mediteren voor het slapen gaan

hoe kun je stress verminderen

Mediteren voor het slapen gaan

Heb je een onregelmatig slaapritme? Slaap je best wel slecht? Voelt je lichaam gespannen, ook als je in bed ligt? En kun je eigenlijk je gedachten niet uitzetten? Echt heel erg herkenbaar! We hebben daar allemaal wel eens last van. Maar als het slecht slapen voor langere tijd aanhoudt kan het vervelend worden en zou je misschien eens kunnen beginnen met mediteren voor het slapen gaan. Of gewoon sowieso, want het is erg goed voor de rust in je lichaam en geest!

Waarom zou je dat doen?

Waarom zou je dat doen, mediteren voor het slapen gaan? Je hebt toch al zoveel te doen en het is ook nog eens moeilijk om vol te houden. Klopt, het is niet gemakkelijk je daar iedere avond weer toe te zetten. Maar het is ook moeilijk om je dag vol te houden als je structureel slecht slaapt. Hoe vermoeiend is dat? Als je kunt inzien dat een nieuwe routine aanleren soms gewoon wat tijd kost, hoef je ook niet meteen het ‘beste’ van jezelf te verwachten. Wees geduldig, probeer en oefen. Dat is wat je kunt doen.

Door te mediteren breng je meer rust in je hoofd. En je lichaam. Er zijn vaak zoveel dingen gebeurd op een dag, zoveel gedachtes geweest en misschien ben je ook wel met de aandacht al bij de volgende dag. Je kunt het je een beetje voorstellen alsof er nog allemaal tabbladen open staan in je hoofd die nog aan het processen zijn op de achtergrond. Met mediteren kun je ervoor zorgen dat je die tabbladen afsluit voordat je gaat slapen. Dan ben je wat minder aan het piekeren in bed. En omdat je ook je lichaam in een ruststand brengt met meditatie, is ook je lichaam sneller klaar om te gaan slapen. Klinkt logisch toch?

Op welke manier helpt meditatie?

Er zijn tegenwoordig al meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van mindfulness meditatie. Dat is positief, want voor sommige mensen helpt het om te weten hoe iets werkt en dát het werkt. Dat het niet alleen maar werkt omdat andere mensen dat zelf zo hebben ervaren. Verschillende wetenschappers hebben via MRI-scans gezien dat er gebieden in de hersenen veranderen door meditatie, met positief effect. Zo zorgt mediteren er bijvoorbeeld voor dat emoties beter verwerkt worden, je minder snel gestrest of angstig bent en dat je minder afleidende gedachtes hebt. Supergoed dus als je veel in bed ligt te piekeren, terwijl je wel gewoon moe bent.
Mocht je daarover een ontzettend inspirerend filmpje willen zien, kijk dan deze TED Talk van onderzoekster Sara Lazar.

Tips om te gaan mediteren voor het slapen.

Je kunt een slaapmeditatie deel uit gaan laten maken van je avondroutine. Nogmaals, wees geduldig met jezelf, want een nieuwe routine heb je niet na 1 dag in je systeem zitten. Daarom volgen hier enkele tips.

  1. Maak het klein en gemakkelijk voor jezelf. Je hoeft er niet allemaal poespas bij te hebben. Als je geen meditatiekussen hebt, ga je op een stoel zitten. Als je niet wilt zitten, dan ga je liggen. Soms wordt er verwacht dat je voor meditatie op de grond, op een kussen, helemaal rechtop moet zitten. Ook daar zitten natuurlijk ideeën achter, maar zeker wanneer je wilt beginnen met mediteren kan ik je aanraden om het gemakkelijk te maken voor jezelf. Je zult het niet lange tijd volhouden wanneer je van jezelf 15 minuten of langer op de grond moet zitten als je dan alleen maar pijn voelt op meerdere plekken in je lichaam. Hoe zou jij willen beginnen met mediteren? Wat zou voor jou een eerste kleine stap zijn?
  2. Een nieuwe routine werkt wanneer je eenzelfde ritme creëert. Zorg dat je in de avond bijvoorbeeld op dezelfde tijd gaat mediteren. (Dan ga je meteen ook ongeveer op hetzelfde tijdstip naar bed). Als je dat doet vlak voordat je gaat slapen kun je de telefoon al weg leggen zodat je daar niet meer op hoeft te kijken na je meditatie. Doe het op dezelfde plek en doe dat de eerste paar keer eens voor dezelfde aantal minuten. Zo begin je te wennen aan die routine.
  3. Je kunt heel zacht de focus brengen naar je in en je uitademing. Dat is het enige dat je hoeft te doen. Zodra je een gedachte krijgt, merk je die op en breng je jezelf weer terug naar je ademhaling. Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, dus als je dat in het begin nog best moeilijk vindt, kun je kiezen voor geleide meditaties. Die zijn er in alle soorten en maten. Die van mij vind je hier, de Resting Moments. Ook daar zitten enkele meditaties bij die je kunt doen voor het slapen gaan.

Ik ben heel benieuwd of het je gaat lukken. Stuur me maar een bericht als je vragen hebt of wanneer je nog zoekende bent naar welke manier van mediteren het beste bij jou past. Succes!

Share this post