Omgaan met lastige emoties in 3 stappen

Klik op de afbeelding om naar deze blog te luisteren

Omgaan met lastige emoties in 3 stappen

Gisterochtend was ik in een yogales. In de eerste oefeningen openden we de heupen flink. Aan de linkerkant voor mij een strak gebied. Dus best pittig, maar ik zat er lekker in. En toen ineens, uit het niets, een golf van verdriet. Bam! Ik ging er even bij zitten en voelde de tranen achter mijn ogen branden. Hoewel het natuurlijk mag, voelde het voor mij niet prettig om het op dat moment te laten stromen. Ik nam me voor er later die dag ruimte voor te nemen. En dat heb ik gedaan. Dat wat loskwam in de les wilde gevoeld en gezien worden.

Een emotie parkeren of wegdrukken

Het is bijzonder dat we als mens de mogelijkheid hebben een emotie aan de kant te schuiven om er op een later moment bij stil te staan. Bijvoorbeeld als een plek of gezelschap niet veilig genoeg voelt om in alle kwetsbaarheid iets toe te laten. En even lekker in een emotie hangen gaat niet wanneer je op tijd op je werk wil verschijnen of je kind van de zwemles moet ophalen. Dus ja, fijn dat we het kunnen parkeren. Maar wat blijkt, vaak is de rest van de dag of week ook te druk om er ruimte voor te maken. En dan kost het wegdrukken ineens heel wat energie.

Maar heb je geleerd hoe je (op een later moment) je emotie aandacht geeft?

Nee, de meesten van ons niet. Wat je leert is wegdrukken of wegrennen. Ertegen vechten of ervan vluchten. “Niet huilen”, “niet boos zijn”, “niks aan het handje”. Vervolgens probeer je antwoorden te zoeken voor emoties. Waarom voel ik me zo? Waarom is dit gebeurd? Waarom gaat dit niet weg? En dan is er ook nog het transformeren. Een positieve draai geven aan al die ‘waaroms’. Alsof er uit iets vervelends altijd iets goeds moet komen.

De emotie erkennen

Wat je met al het bovenstaande uiteindelijk niet doet is de emotie er gewoon laten zijn. De emotie zien, voelen, horen en erkennen.

Als je begint met dit te oefenen (en ja, je moet oefenen want de meesten van ons hebben dit dus niet geleerd) dan zul je merken dat er ruimte ontstaat. Er ontstaat rust en meer energie. En je ontdekt dat de emotie in een golf komt. Die net zoals op zee, ontstaat, een piekpunt heeft en weer wegebt.

Je hoeft emoties dus niet los te laten. Je laat emoties toe en daarmee laten ze jou los. Dat klinkt een heel stuk rustiger toch? Maar hoe doe je dat? Hoe kun je omgaan met lastige emoties? Mijn advies is om de volgende 3 stappen te doorlopen.

Stap 1. Maak verbinding met je lichaam

Ten eerste. Als je meer in contact bent met je lijf zul je minder snel voorbijgaan aan iets dat je voelt. Net zoals mijn voorbeeld uit de yogales. Ik merk sneller op wat er speelt omdat ik in verbinding ben met mijn lichaam. Wauw! Als je dit doet heb je een keuze er verder aandacht aan te geven.

Ten tweede. Een emotie los je niet op in je hoofd. Een emotie is een energiestroom in je lijf die wil bewegen. Denk aan de explosiviteit van woede, het terugtrekkende van angst, het adembenemende van verdriet. In verbinding met je lichaam kun je voelen welke bewegingen, geluiden en uitingen er bij je emotie passen.

Yoga, mindfulness en meditatie zijn fijne, rustige manieren om in verbinding te komen met je lijf en met een zachte blik op te merken wat er is.

Stap 2. Accepteer de emotie

Dit klinkt misschien beladen, maar het is een van de meest waardevolle dingen om te oefenen. Probeer dit eens te begrijpen:

Een emotie accepteren is niet hetzelfde als het accepteren van de moeilijke gebeurtenis waaruit de emotie ontstaat.

Een voorbeeld. Als ik accepteer dat verdriet om mijn overleden moeder zich nu aandient, betekent dat niet dat ik daarmee ook meteen moet accepteren hoe en waarom mijn moeder overleden is. 

Het betekent wel dat je de emotie in het heden accepteert. Het betekent dat je er ruimte voor maakt. Dit is wat er nu is. En dat mag er zijn. Ongeacht of ik het eens of oneens ben met het verleden. Je zult merken dat de ruimte voor emoties uiteindelijk ook de gebeurtenis zachter maakt. En dat allemaal zonder het vechten, vluchten, fixen en transformeren.

Stap 3. Oefen met toelaten. (Surfen op de golf)

Goed. Sta je inmiddels al wat meer in contact met je lichaam en begin je te voelen dat je emoties er gewoon mogen zijn? Dan komt het erop aan. De emotie er daadwerkelijk laten zijn. De emotie toelaten. De golf trotseren.

Hoe kom je nu bij de emotie terug als je het eerder hebt geparkeerd? Geloof me, soms dient het zich vanzelf wel weer aan. Maar is dat niet zo en wil je er toch ruimte voor maken? Hier enkele opties:

  • Denk dan even terug aan het moment dat je het voelde opkomen eerder die dag of week.
  • Of denk aan de gebeurtenis die je zo emotioneel laat voelen.
  • Zet muziek op die de emotie opnieuw aanwakkert.
  • Maak contact met je lijf en adem een aantal keer rustig, maar diep richting je buik.
  • Teken of schrijf je gevoelens uit.
  • Praat met iemand over je gevoel.

Er zijn verschillende manieren om het weer los te weken. Kies iets dat bij je past.
Mijn tip is om vervolgens je emotie te erkennen:

Hallo verdriet/woede/angst/iets anders. Jij bent er nu. Ik zie je, ik voel je, ik hoor je. Je mag er zijn. Ik hoef je niet op te lossen. Ik hoef je niet te veranderen. Ik hoef het niet meteen eens te zijn met de situatie waaruit je ontstaan bent. Maar ik zie je, ik voel je, ik hoor je.

Als je wilt kun je in je lichaam voelen hoe deze emotie zich uit. Warmte, kou, tintelingen. Wil je bewegen? Wil je zuchten of huilen of schreeuwen? Oefen maar met daaraan uiting te geven. Je hoeft niet stil te blijven zitten.

Oefenen en omgaan met emoties

Wil je meer in contact staan met je lichaam en je emoties? Dan zijn de drie stappen meer dan de moeite waard om mee te oefenen. Het is bevrijdend om emoties toe te laten. Het geeft ongelofelijk veel ruimte en rust. En niet te vergeten de energie die je weer krijgt, omdat je geen energie kwijt bent aan het wegdrukken. Bovendien, als je emoties er laat zijn, sta je anderen toe dat ook te doen. Dat is verzachtend en helend. En als je net als ik van een iets betere wereld houdt, is alleen dat al een goede reden om te oefenen.

Wil je eens oefenen? Kijk dan op mijn Vimeo. Hier vind je meerdere lessen en meditaties voor emoties. 

Oh jee, de golf!

En denk je nu bij jezelf. Allemaal goed en wel Anniek, maar die golf… die overspoelt me elke keer en ik ben bang dat ik dan niet meer boven water kom. Dat ken ik maar al te goed. Ook dan sta ik voor je klaar en mag je me een bericht sturen. Misschien voelt het fijner om dat eerst via deze weg te doen. Kijk maar.

We zien of spreken elkaar! Liefs, Anniek

 

Share this post