Yoga en rouw dagretreat

Yoga en rouw dagretreat

Yoga en rouw dagretreat

Wanneer je interesse hebt in een yoga en rouw dagretreat lees dan gerust verder.
Een dag die al een hele tijd tot uiting wil komen en dan nu ook klaar staat om plaats te vinden. Ik zal je een stukje meenemen in waarom ik dit wil doen en hoe het eruit zal zien.

Deze blog gaat over de eerste Yoga & Rouw Dag in 2021. Het is zeker de moeite waard even door te lezen. Ben je op zoek naar meer recente informatie over de Yoga & Rouw Dag? Klik dan hier

Waarom een dag voor yoga en rouw? 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het ontzettend oncomfortabel kan zijn om door een proces van rouw en verlies heen te gaan. In het begin is het vaak fysiek en mentaal uitputtend, maar ook na een hele tijd kan zo’n grote golf je nog zomaar overspoelen. Bovendien is de maatschappij, met alle goedbedoelde adviezen, niet daadwerkelijk ingespeeld op rouw en verlies. Vaak lijken we het individueel te moeten oplossen of soms kunnen we weleens het gevoel hebben iets te moeten maken van de pijn, of eruit te transformeren. Dat kan eenzaam voelen en geeft nauwelijks ruimte om je verlies in je eigen tijd en ruimte te kunnen gaan dragen.

En dát is wat ik wil gaan doen op deze dag. Je verlies is een deel van je leven en met yoga kunnen we oefenen om dat te integreren in ons leven, in plaats van er bovenuit te stijgen. Je hoeft er niet ‘overheen te komen’, of ‘jezelf te helen’ of iets dergelijks. We proberen ons verlies op een zachte manier te verweven in ons leven zoals het nu is. We oefenen (voor zover dat in één dag gaat) met een stabiele, innerlijke ruimte, waar we onszelf altijd naartoe terug kunnen begeleiden. Met zachtheid, bewuste aandacht en nieuwsgierigheid vinden we een manier om het hart voorzichtig te openen en ons te herinneren dat er delen in ons zijn die al heel zijn, zelfs als ons hart voor altijd gebroken lijkt.

Hoe ziet dit er praktisch uit? 

De dag vindt plaats op zaterdag 30 oktober van 10.00 tot 16.30 uur bij de Yogabarn op Herenstraat 7 in Haaften. Deze prachtige plek is van Josine en Roel en zij zullen voor ons een vegetarische lunch verzorgen. Voor een impressie raad ik je aan om een kijkje te nemen op hun website.
De Yogabarn is het best bereikbaar met de auto. Met het OV kan het iets lastiger zijn. Mocht het daardoor een issue zijn om te komen, laat het me eerst even weten. Wanneer meer mensen dit aangeven kan ik daar wellicht iets voor gaan regelen.

Naast twee verdiepende, rustige yogalessen is er tijd om in de omgeving, in de tuin of de barn te zijn. Samen of alleen. Beiden is mogelijk. Hier maken we aan het begin van de dag afspraken over.
De kosten voor deze dag zijn €125,- (betaling in 2 delen is ook mogelijk, laat me dit weten). 

Voor wie is deze dag?

Deze dag is er voor iedereen die kort of lang geleden iemand verloren heeft en daar een dag (opnieuw) bij stil zou willen staan en te ervaren hoe yoga daarin een plek kan hebben. Het is een dag voor jezelf, maar ook voor degene die je mist. Yoga ‘ervaring’ is absoluut niet vereist.

Wat je er precies uithaalt, dat is waarschijnlijk per persoon verschillend. Maar mijn doel is om:

  • je te laten ervaren wat yoga kan doen en wat jou daarin helpt
  • je dierbare te herinneren met alle emoties die daarbij komen
  • jezelf daarin met compassie tegemoet te treden
  • en te voelen dat je samen bent met anderen die dat begrijpen en herkennen
Tot slot nog enkele mededelingen.

In mijn meest recente yogatraining bij Sarah Ball (Yoga for trauma, depression, anxiety and body image) heb ik geleerd hoe ik op een veilige manier een retreat kan faciliteren. Wel zo belangrijk als het onderwerp zoveel in ons kan raken. We zullen ons dus onderdompelen in yoga, maar er is ook ruimte om in woorden ervaringen te delen over verlies. Dat is overigens niet verplicht en ik zal er zorg voor dragen dat het prettig blijft voor iedereen, zodat we niet achteraf allemaal overweldigd naar huis gaan door alle pijn en verdriet die we van elkaar probeerden te dragen. Ik hoop dat je hierop kunt vertrouwen, maar ik weet dat het voor sommigen belangrijk is om hier nog iets meer over te weten, dus stuur me dan gerust even een bericht.

Op deze dag zal ook mijn nicht Francy op het Roodt aanwezig zijn. Zij biedt psychosociale begeleiding voor rouw, verlies en trauma. Ik heb haar gevraagd als supervisor aanwezig te zijn om mij te observeren. Zo kan ik zorgen dat het veilig blijft voor iedereen en krijg ik achteraf feedback om deze dag wellicht in de toekomst te verbeteren. Jullie zullen daar geen last van ervaren. Het zijn gewoon een extra paar ogen en oren voor mezelf. Ze is er dus niet om begeleiding aan jullie te bieden, maar dat betekent niet dat je tijdens vrije momenten geen gesprek met haar mag voeren.

Wanneer het door covid-maatregelen niet door kan gaan, zal ik eerst proberen een alternatieve datum te plannen. Is de alternatieve datum niet mogelijk voor je, dan ontvang je geld terug.

Aanmelden doe je als volgt

Het yoga & rouw dagretreat staat op Momoyoga. Wanneer je al een account hebt bij De Rustclub op Momoyoga, kun je op 30 oktober het retreat aanklikken en door de betaling heen lopen. Als het goed is volgt zich dit vanzelf.

Heb je nog geen account bij mijn studio op Momoyoga, dan kun je die aanmaken via deze link. Je moet je account ook activeren. Zodra je dat gedaan hebt kun je in het lesrooster op 30 oktober het retreat aanklikken. Wanneer je kiest voor ‘Boek nu’, loop je vervolgens door de betaling heen.

!! In beide gevallen: na betaling is de ‘les’ nog niet altijd meteen geboekt. Je hebt dan alleen de aanschaf gedaan. Kies eventueel nog eens voor ‘boek les’. Je krijgt altijd een automatische bevestiging van je aanmelding! Wanneer je die niet hebt gekregen, is de boeking nog niet definitief! Let dus goed op.

Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Ik hoop je over een tijdje op deze bijzondere dag te ontmoeten.

Liefs, Anniek

Share this post