Eenvoudiger leven. Wat kun je doen?

Eenvoudiger leven. Wat kun je doen?

Eenvoudiger leven. Wat kun je doen?

Een paar weken geleden schreef ik over een simpel leven. Een klein, simpel, langzaam leven. Een aandachtig leven. Eentje met kalmte en oprechtheid. Maar terecht kreeg ik de opmerking van sommigen: is een simpel leven niet alles behalve simpel? Dat klopt ook! Terug naar eenvoud en essentie. Het idee is simpel, de blijvende uitvoering ervan zeker niet altijd. Dus, eenvoudiger leven. Simpeler leven. Wat kun je doen? 

Weerstand

Gaan en staan voor wat je wilt en wat belangrijk voor je is. Ik heb die stroom vaker niet dan wel gevolgd. Het leek me lange tijd gemakkelijker om mee te gaan met de rest. Zogenaamd de weg van de minste weerstand. Wat ik ontdek is dat er inderdaad minder weerstand is vanuit anderen, omdat ze het wel prettig vinden wanneer je zo soepel meebeweegt. Maar de weerstand die daarmee bij jezelf ontstaat, omdat je niet trouw bent aan je essentie, is uiteindelijk vele malen groter dan de weerstand die anderen je geven. Veel groter, maar wel minder zichtbaar. Onder de oppervlakte begint het te broeien. Je lichaam laat signalen voor je achter…

De kracht van minder

In een boek dat mij inspireert, The power of less, zegt Leo Babauta: “Simplifying isn’t meant to leave your life empty – it’s meant to leave space in your life for what you really want to do. Know what those things are before you start simplifying”. Versimpelen is volgens hem dus het elimineren van het niet-essentiële. Zo blijft het essentiële over. Daar zit het. Nogmaals, het idee is simpel, de uitvoering niet altijd. (“Although it does get less difficult the more you do it’). De uitvoering vraagt namelijk om vaker nee te zeggen, want “saying no is simply a commitment to sticking to the essentials”.

Nee zeggen

Jullie begrijpen wel dat ik uitermate goed ben in ‘nee’ zeggen. NOT. Maar om de zachtheid te bewaren die ik tevens in mijn yogalessen probeer mee te brengen: ik oefen. Ik oefen ook om naast me neer te leggen wat anderen ergens van vinden of hoe mijn eigen keuzes de ander ongemak zouden kunnen brengen. Altijd wil ik voor iedereen klaarstaan en ingaan op verzoeken, maar als ik eenvoud en essentie wens dan kan dat gewoonweg niet meer in deze mate. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het nooit kan en ook niet dat ik niemand leuk vind en mijn leven zo ‘empty’ mogelijk wil hebben. Integendeel, ik vul het met essentie!

Laat je niet afleiden

Dat vergt van mij dat ik vaker ‘nee’ zeg en mijn grens aangeef. Iets dat echt lastig is, omdat ik me vaak achteraf schuldig voel als ik dat doe. Er zit bijna een schaamte op uitspreken dat ik niet zo goed ben in het nee-zeggen. Maar ik spreek, omdat ik denk dat jij je hierin wellicht herkent. Afgelopen weekend in het laatste blok van de opleiding Secure Base Coachen (hierover binnenkort eens wat meer) waaraan ik vanuit mijn parttime werk mocht deelnemen, zei een van de trainers tegen me met bemoedigende woorden: ‘Laat je niet afleiden’. Die dreunt door in mijn hoofd en hopelijk straks ook mijn lijf. Ik heb er postertjes van gemaakt, die nu op een paar plekken in mijn huis hangen. Laat je niet afleiden!

Mijn eigen lijstje, ter inspiratie

Om je praktisch mee te nemen en te inspireren is hier mijn (voorlopige) essentiële en niet-essentiële lijstje. Mijn wens is een eigen huisje, met een tuin, en een bad, en een hond, en een gezin met mijn lief. That’s it. Een simpele wens en toch niet simpel. Onderstaande zal me daar hopelijk naartoe laten bewegen.

Essentieel:

– Mijn lijf laten rusten. Tijd om letterlijk te gaan liggen. Horizontaal en ook overdag. Yoga en meditatie. De sauna. Een massage. De natuur in. Zulke dingen.
– Tijd met mezelf. Om de activiteiten te doen waar ik blij van word. Een boek lezen. Muziek luisteren (en niet terwijl ik ook nog iets anders doe). De planten verzorgen. Schrijven. Wandelen. Een beetje tekenen en schilderen.
– Tijd met geliefden. Er zijn een paar mensen die ik heel graag in mijn leven heb, maar die ik weinig zie, omdat ik uiteindelijk iedereen wil bedienen. Dat gaat niet. Laat je niet afleiden.
– De Rustclub. Hier ligt mijn hart in en ik voorzie alle mooie ideeën die nog tot uitvoering mogen komen. Het vergt tijd en energie om een bedrijf te laten draaien en groeien.

Niet-essentieel:

– Whatsapp. Deze week verwijder ik de app van mijn telefoon. Wekelijks ben ik uren bezig met het beantwoorden van berichtjes. Die tijd ga ik steken in het essentiële.
– Iedere dag een aantal keer mijn email checken. De outlook app verwijder ik van mijn telefoon. Als oefening start ik met eens per dag mijn email checken. Volgens mij is dat genoeg.
– Telkens beschikbaar zijn op social media. Ik hoef en wil niet weg van social media, want het brengt me veel en het is een deel van marketing. Het helpt mij om op gezette tijden berichten te plaatsen en te beantwoorden.
– Persoonlijke afspraken al enkele maanden vooruit plannen. Ik wil meer naar mijn lijf luisteren en zien waar het wekelijks behoefte aan heeft. Hiermee experimenteer ik al een tijdje. Het effect is dat ik veel meer uitkijk naar een afspraak die ik twee, of het liefst één week van tevoren heb gepland. Ver van tevoren iets plannen geeft bij mij het effect dat ik er tegenop begin te zien en ik regelmatig niet meer durf af te zeggen als het toch niet goed voelt, want ja, het stond al zo lang gepland.
– Sociale media in het weekend. Het kostte even wat tijd, want de eerste twee weekenden tikte mijn vinger soms automatisch op het Instagram icoon, maar nu is het heerlijk en rustig om geen sociale media te gebruiken in het weekend. Wat een verademing! 

Jouw lijstje?

Dit zijn op dit moment mijn voorbeelden en wellicht veranderen ze ook weer over tijd. Gaat er wat af of komt er iets bij. Jouw essentiële en niet-essentiële lijst zal er anders uitzien, maar ik hoop je te hebben geïnspireerd om eens opnieuw na te denken over wat voor jou belangrijk is en waar(door) je je laat afleiden? Dus ik ben benieuwd. Wat is voor jou essentieel en wat dien je daarvoor te laten gaan?

Veel liefs en succes op de weg naar eenvoud en essentie!

De afbeelding hierboven is van Sanae Sugimoto.

Share this post